Yazarlar

Halûk Harun Duman

1984 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. 1985 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1991 yılında doktorasını tamamlayan H. Harun Duman 1995-1996 yıllarında ABD bulunan Columbia Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1997 yılında doçent olan yazar 2002-2004 yılları arasında KKTC’de bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde, 2005-2007 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008-2010 yılları arasında M.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Dekan Yardımcılığı yapan Prof. Duman, 2010 yılından bu yana M.Ü. Yabancı Diller Yüksekokul Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Modern Türk Edebiyatı, Türk Basın Tarihi, Anı Kitapları, Metin Çözümlemeleri, Mizah Edebiyatı, Senaryo Yazımı vb. gibi konularda çok sayıda makale ve kitapları bulunmakta, profesyonel yayıncı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Erzurum Basın-Yayın Tarihi, İstanbul: DUYAP Yayıncılık, 2005
  2. Erzurum Fıkraları ve Meşhur Nüktedanar, İstanbul: DUYAP Yayıncılık, 2005
  3. Gülen Dadaş, İstanbul: DUYAP Yayıncılık, 2005
  4. Balkanlara Veda, İstanbul: DUYAP Yayıncılık, 2005

5.Metin Çözümleme Yöntemleri: Tanzimat Dönemi, İstanbul: DUYAP Yayıncılık, 2005

  1. Hemşin’den Amerika’ya Ali Ertuğrulun Anıları, İstanbul: Sade Yayıncılık, 2010
  2. Türk Basın Tarihi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2. Bs., 2016
  3. Şinasi’nin Şiir Dünyası, İstanbul: DUYAP Yayıncılık, 2016
  4. Unutulmayan Ahıska, (Furkan Abir-Hiranur Baylan Aslan-Elif Buse Ay-Melike Selcan Batır-Derya Çetin), İistanbul: DUYAP Yayınları, 2023.
  5. Kars Anıları (1960-1985), İstanbul: DUYAP Yayınları, 2023
  6. Erzurum’a Selam Söyle, İstanbul: DUYAP Yayınları, 2024

12. Erzurum’un Antika İnsanları ve Mahalle Kültürü, İstanbul: DUYAP Yayınları, 2024

Devabil KARA

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 1986 yılında mezun oldu. 1987 yılında Avusturya Hükümeti bursuyla Salzburg Uluslararası Yaz Akademisinde litografi üzerine çalışmalar yaptı. 1993 yılında Marmara Üniversitesi’nde sanatta yeterlik tezini verdi. 1996-1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmalarını sürdürdü. Dördü yurt dışı olmak üzere 32 kişisel sergi açan sanatçı, çok sayıda karma sergide yer aldı. Aralarında Devlet Resim Yarışması, DYO Resim Yarışması, 2021 Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley”, “Yılın Sanatçısı Ödülü”nün de bulunduğu 15 ödül kazandı.

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinden 2021 tarihinde “Görme Biçimleri’’ adlı ders kitabı yayımlandı. Hakkında Devabil Kara, İzler Gölgeler ve Kaybedip Bulduğumuz Kimi Şeyler adıyla bir kitap yazılmıştır. Sanatçı hâlen Marmara Üniversitesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Sanatını ‘Hem zamanın içinde hem de dışında gezinerek geçmiş ve gelecek arasındaki boşluğu tamamlayan imgeler oluşturmaya çalışıyorum’ diye tanımlayan sanatçı, ‘Nesnenin iz olarak bıraktığı boşluk üzerine yoğunlaşıp, nesne ve zaman arasındaki karmaşık ilişkiyi sorguluyor.

Mehmet Ali Müstecaplıoğlu: Müstecabi-Zade Mehmet Ali:

devlet tatbiki güzel sanatlar yüksekokulu’ndan, 1982’de mezun oldu. kadın, erkek, sanat ve tasarım esaslı süreli yayınlarda çalıştı. marmara üniversitesi güzel sanatlar fakültesi grafik bölümü’nden 1996’da yüksek lisans sonra sanatta yeterlilik derecesi aldı. grafik sanatlar bölümünde yazımsal tasarım 4, süreli yayın grafiği 3, sembol ve amblem yaratma (göstergebilim) 2, derslerini vermekte, aynı kurumda öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir.

2000- 2009 yılları arasında ‘aşk mektupları’ yazımsal tasarım sergilerini hazırlamıştır. çağdaş sanat fuarı, sanat fuarı gibi oluşumlara katılmış, yönetici ve danışman, sanatçı olarak yer almıştır. 2009-2017 “genç sanat” dergisinde “eleştri-yorum” köşesinde yazılar yazdı. bir çok kişisel sergi ve karma sergilere katıldı. şimdilerde, akademik yazın ve polisiye roman yazma merakını gidermeye çalışıyor.

[şükürler olsun ki…]

hâlâ istanbul’da yaşamakta:yaşlanmakta ve çalışmaktadır.

Sıdıka DUMAN

Editör

1997 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Sıdıka DUMAN, 1998-2001 yılları arasında MÜ Türkiyet Araştırmaları Enstitsü’nde Yeni Türk edebiyatı Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Ahmed Rasim’in Matbuat Hatıralarından: Muharrir-Şair-Edip adlı çalışmasıyla tezini sundu. 1997 yılında Maltepe-Küçükyalı Endüstri Meslek Lisesinde, 1998-1999 yıllarında Özel Cem Dershanesinde, 1999-2000 Marmara Universitesi Rektörlüğüne bağlı Türk Dili Bölümünde okutman olarak çalıştı. 2003-2004 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okutmanlık yaptı. 2012-2014 yılları arasında Marmara Üniversitesi Türkçe Eğitim Merkezinde (MÜ-TÖMER) uluslararası öğrencilere Türkçe eğitimi verdi. Eğitim hayatı süresince Türk Dili, Türk Dili ve Edebiyatı, Kompozisyon ve Yazılı Anlatım dereleri veren Sıdıka DUMAN son 20 yıldır DUYAP Medya-Yayınlarının editörlüğünü yapmaktadır. Editörlüğünü yaptığı eserlerden bazıları şunlardır:

Duman, H. (2024): Erzurum’a Selam Söyle (Say Hello to Erzurum), İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H (2024): Erzurum’un Antika İnsanları (Antique People of Erzurum), İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2024): Kars Anıları (Memories of Kars), İstanbul: DUYAP Yayınları.

Kara, Devabil (2023). Sanatta Görsel Dilin Oluşumu ve Sorunlarına Dair, (On the Formation and Problems of Visual Language in Art), İstanbul: DUYAP Yayınları.

Müstecaplıoğlu, M. Ali (2023). Kıpırtısız Fırtına, (Still Storm), İstanbul: DUYAP Yayınları.

Duman, H. (2023): Unutulmayan Ahıska (Unforgettable Meskhetian), İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2019): Türk Savaş Edebiyatı (Turkish War Literature), İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2014): Türk Basın Tarihi (History of Turkish Press), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Töre, Enver. (2006). II. Meşrutiyet Tiyatrosu (Drama in the Second Constitutional Period). İstanbul: DUYAP Yayıncılık,

Töre, Enver. (2006). Hayattan Sahneye Kadınlar (Women in Life and on the Stage). İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2005): Balkanlara Veda (A Farewell to the Balkans). İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2005): Gülen Dadaş (The Laughing Young Man of Erzurum). İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2005): Metin Çözümleme Yöntemleri (Tanzimat Dönemi) (Text Analysis Methods (The Tanzimat Period). İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2000): Erzurum Basın-Yayın Tarihi (1867-1997) (The History of Erzurum Press). İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Duman, H. (2000): Erzurum Fıkraları ve Meşhur Nüktedanlar: Erzurum Mizah Kültürü (Erzurum Jokes and Famous Humorists: The Culture of Humor in Erzurum). İstanbul: DUYAP Yayıncılık.

Diğer Nitelik ve Hobileri

-Profesyonel Türk Yemekleri Uzmanlığı

-Profesyonel Pasta ve Tatlı Uzmanlığı

Mahabbat Hajiyeva Mammadova

13 Ekim 1990 Azerbaycan’da Karabağ bölgesine ait Kelbecer ilçesinin küçük bir köyünde doğdu. 1993 Karabağ’ın işgalinden sonra ailesi ile birlikte Gence’ ye göç etti. Geçici olarak öğrenci yurduna yerleştiler. Orta okul eğitimini yaşadıkları öğrenci yurdunun yemekhanesinde kurulan okulda tamamladı. 2009 senesinde Bakü’ye yerleşti. Azerbaycan Diller Üniversitesi’nin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı.

2013 senesinde aynı bölümden mezun oldu. 2015 yılında, İstanbul Ticaret Üniversitesinde burslu kazandığı “İnsan Kaynakları Yöneticiliği” Tezsiz Yüksek Lisans bölümü için İstanbul’a taşındı. 2018 senesinde bu bölümden mezun oldu. 2017 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsüne ait “Yeni Türk Edebiyatı” Tezli Yüksek Lisans bölümünü kazandı. “Türk Mitolojisinin Çağdaş Edebiyata Yansımaları” isimli tezi ile 2022 yılında aynı bölümden mezun oldu.

Mehmet GÜLTEKİN

1976 yılında Konya’da doğdu. İlk ve orta okulu Bozkır ilçesinde okudu. Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1999’da bitirdi. 2021’de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün yüksek lisans programından mezun oldu. Akademik dergilerde Altay Türkçesi ve Şamanlık üzerine makaleleri yayımlanmaktadır. Yayımlanmış bir romanı, Toroslardaki Roma yolları üzerine yazılmış iki arkeoloji kitabı vardır. Altay Türkçesi Konuşma Kılavuzu, Türk Petroglifleri Atlası, Türk Dünyası Gezi Rehberi adlı kitapları da bitmiş olup yayımlanmayı beklemektedir. Ayrıca bir antik çağ romanı yazmaktadır. Son 15 yıldır Türk dünyasını gezmekte olan Mehmet Gültekin, profesyonel dağcıdır. İran, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya’da başarılı tırmanışlar yapmıştır. Ayrıca sırt çantası ile uzun soluklu yürüyüşler yapmaktadır. Son 12 yılında Toroslardaki antik yolların izini süren Mehmet Gültekin, 427 km’lik Isauria Trekking yolunu ülke turizmine kazandırmıştır. Yazdığı Isauria Yolu kitabı 2024 yılında yayımlanan M. Gültekin’in gezi yazıları Magma Dergisi‘nde çıkmaktadır.